EN CZ

Nejrychlejší jachty a planetové převodovky APEX DYNAMICS v nejslavnějším jachtařském závodě.

09.09.2024 | Ve španělské Barceloně začal ve čtvrtek 29. srpna již 37. ročník Louis Vuitton America’s Cup, který se koná zhruba jednou za 3-4 roky. Do 27. října budou fanoušci plachetnic po celém světě fandit svým oblíbeným týmům o prestižní Pohár Ameriky (The America’s Cup), který je cenou pro vítěze série závodů (match races) mezi dvěma jachtami a zároveň je nejstarší mezinárodní aktivní sportovní trofejí pojmenovaném po škuneru „America“. Samotná trofej, která dlouhodobě přitahuje pozornost nejlepších světových jachtařů a je považována za jednu z nejvyšších met v tomto sportu.

Nejrychlejší jachty a planetové převodovky

Jak se tedy výrobce planetových převodovek, podílí na závodech nejrychlejších jachet? Závodní jachty třídy AC75 jsou takovými zázraky techniky a z pohledu jachtingu „formule 1“ využívající spojení technologie a atletického výkonu, představující vrchol inovací v oblasti plachtění. Nejenom, že využívají tzv. foil (hydrofoil / vztlakové křídlo), které pro minimalizaci proudícího odporu vody udržuje trup lodi ve vzduchu pomocí naklápění foilu, ale také používají automatizaci. Jde o řídicí systém hydrauliky ovládající zasunutí a ono naklápění foilů umístěných pod trupem jachty.

Pravidla závodu ale vyžadují, aby jachtu poháněl pouze vítr a řídili ji jachtaři. Hydraulický systém proto nemá žádný motor a hydraulický tlak je vytvářen pouze lidskou silou! Z 11-ti členné posádky jsou čtyři takzvaní „Cyclors“, jejichž úkolem je poskytovat hydraulickou sílu pro úpravu pozice a natáčení vztlakových křídel šlapáním. Jejich cíl? Aby chrlili watty na statických kolech upevněných uvnitř 23 metrů dlouhého trupu z uhlíkových vláken rychleji než ostatní týmy a tím mohla loď dosahovat rychlosti až 50 uzlů (93 km/h; 58 mph). Čtyři cyclors musí šlapáním udržet výkon až 500 wattů po dobu 20 minut a při sprintech špičkově až 1 800 wattů. Proto „cyclors“ bývají vybíráni většinou z řad bývalých nebo současných předních profesionálních cyklistů.

A zde přichází ke slovu planetová převodovka. Planetová převodovka je vysoce účinná, má vysoký krouticí moment a kompaktní rozměry, takže se skvěle hodí mezi cyklora a čerpadlo a využití práce cyklora pro potřeby jachty. Řada Apex Dynamics AES byla díky své specifikaci vybrána konstruktéry týmu NYYC American Magic při konstrukci závodní jachty třídy AC75 jako ideální pro splnění tohoto účelu. Převodovka AES má plně nerezovou konstrukci s odolností proti korozi, těsnící kroužek (gufero) vstupní i výstupní hřídele s patentovanou konstrukcí a krytím až IP67, plně utěsněnou konstrukci prostřednictvím těsnicích o-kroužků mezi spojovacími pouzdry a je k dispozici s různými možnostmi mazání, nejčastěji s certifikovaným (FDA) potravinářským mazivem. Obvykle se používá v potravinářských, omývacích a hygienicky náročných aplikacích, což se velmi dobře propojuje i s prostředím jachtingu.

Historie Poháru Ameriky

Za 173 let, kdy se tento závod konal poprvé, se toho hodně změnilo. První závod se konal v roce 1851, kdy škuner „America“ překonal Atlantik z New Yorku, aby v rychlostních zkouškách vyzval nejlepší britskou flotilu, a stal se tak reprezentantem americké jachtařské vynalézavosti. Škuner „America“ se stal senzací a 22. srpna vyhrál závod kolem ostrova Wight v rámci výroční regaty Královské jachetní eskadry o takzvaný Pohár 100 liber. Ve stejném duchu vynalézavosti je i technologie současných závodních jachet nejmodernější.

Jachta závodní třídy AC75

Jedno trupová, 22,86 m dlouhá jachta závodní třídy AC75 je regatová jachta, která využívá křídla podobná plachetním hydrofoilům umístěným pod trupem, měkkou křídlovou plachtu a žádný kýl. Tyto jachty o celkové hmotnosti 7,6 tuny dosáhly rychlosti přesahující 50 uzlů (93 km/h; 58 mph).

Americký pohár je nyní v plném proudu. Přípravné regaty jsou dokončeny. Pohár Louise Vittona začal a bude pokračovat až do 7. října, kdy budou týmy soutěžit o právo vyzvat současného držitele poháru (obhájce), Royal New Zealand Yacht Squadron, na souboj o Pohár Ameriky. Závody budeme bedlivě sledovat a nadále podporovat tým New York Yacht Clubu, American Magic.

Pro profesionální podporu při výběru produktů, které budou přesně vyhovovat vašim potřebám, nás neváhejte kontaktovat. Víme, o čem mluvíme.